Fructul arborelui-Jabuticaba |
Jabuticaba este un arbore brazilian, supranumit Pom de Struguri, găsit în statele Minas Gerias şi Sao Paulo, din partea de sud a Braziliei. Fructul creşte direct din trunchiul şi ramurile copacului, care oferă arborelui Jabuticaba un aspect foarte neobişnuit. Fructul în sine este mic şi rotund, cu un diametru de aproximativ de 3 până la 4 centimetri, are de la o seminţă mare până la patru, o coajă groasă de culoare voilet închisă şi o pulpă gelatinoasă albă sau roz-albă.
Jabuticaba este în mare parte consumată proaspătă, dar din motiv că fructele încep să fermenteze doar după 3-4 zile de la recoltare, ele sunt adesea folosite pentru a face gemuri, tarte, vinuri tari şi lichioruri. Datorită termenului extrem de scurt de valabilitate, fructele proaspete sunt foarte rare pe pieţile din afara zonei de cultivare. Fructul de asemenea are multe utilizări medicale. Tradiţional, decoctul astringent(soluţie apoasă obţinută prin fierberea plantelor, folosită pentru combaterea secreţiilor organice exagerate) din pielea uscată a fructului este folosită ca un tratament pentru hemoptizie, astm, diaree şi pentru clătirea gurii în cazul inflamaţiei cronice a amigdalelor. El deasemenea are câţiva antioxidanţi puternici, compuşi anti-inflamatorii şi anti-cancer.
Deşi Jabuticaba creşte în majoritatea regiunilor din Brazilia, cea mai mare parte cresc în Minas Gerias. Asocierea cu acest stat este aşa de puternică încât pomul Jabuticaba apare pe stema oraşului Contagem, iar un alt oraş din Minas Gerias, găzdueşte festivalul anual Jabuticaba.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu